Noach Noach
Tot nu toe is de zomer nog geen succesnummer. Het regent nogal eens en soms komt het met bakken uit  de hemel zetten. Zeker in Wjelsryp en Baaium worden dan algauw verwijzingen naar de grote vloed en naar de ark van Noach gemaakt. Want sinds een paar maanden wordt er druk geoefend voor de musical 'Noach'.
Spelers maken zich de tekst eigen en kruipen steeds meer in hun rol. Het koor is al druk bezig de verschillende liederen aan te leren. Anderen zijn in de weer met voorbereidingen voor decor of met geluid en licht. Eigenlijk komt er best veel om de hoek kijken eer dat het stuk op de planken gebracht kan worden. Die klus is haast net zo omvangrijk als het maken van een grote ark.
Gelukkig is er enige ervaring mee. Veel mensen brengen hun kennis en enthousiasme mee. Grytsje Folkertsma leidt op kundige wijze het koor en de regie is in de vertrouwde handen van Geertje Deinum en Hetty Post.

Nu, in de zomervakantie, ligt alles even stil. Na de vakantie pakken we de draad weer op en gaan we er hard aan werken om er met elkaar een mooie voorstelling van te maken. Dat zal dan op zondag 9 oktober zijn. Dan weet u dat maar vast!
De komende weken wilde ik in de diensten stil staan bij het verhaal van Noach. Het is een verhaal met twee kanten. Er is allereerst een donkere kant met die grote vloed waardoor  al het leven ten onder gaat. God neemt een rigoureuze beslissing. Waarom doet Hij dat eigenlijk? Kunnen wij in een God geloven die zo'n zware straf over de mensheid brengt. Daar willen we in de dienst van 24 juli over nadenken.
De geschiedenis van Noach loopt niet helemaal met een happy end af. Als de familie eenmaal weer vaste grond onder de voeten heeft, gaat het al weer mis. Noach bedrinkt zich, Cham maakt hem belachelijk en wordt daarvoor vervloekt. Daarmee eindigt dit verhaal zelfs. In de dienst van 7 augustus willen we naar dit stukje van het verhaal kijken en proberen te achterhalen waarom het verhaal op deze ongemakkelijke manier afloopt.

Gelukkig zit er ook een andere kant in de  hoofdstukken Genesis 6 tot en met 9. De naam Noach betekent niet voor niets troost. En troost valt er genoeg te putten. God die mensen redt door het oordeel heen. Mensen die trouw blijven aan God, ook al staan ze daarin alleen. De ark die blijft drijven op het water als beeld van de opstanding, dat het leven de dood overwint. En de regenboog die gegeven wordt als symbool dat God een nieuw begin maakt met mensen met daarbij de belofte dat Hij het leven niet meer vernietigen zal. Waarschijnlijk zullen deze aspecten in de diensten van september naar voren komen.
De komende tijd zitten we, om het zo te zeggen, in hetzelfde schuitje als Noach en zijn familie. Hoewel ik hoop dat wij er wat beter weer bij krijgen.